29 Ekim 2007
DTP'nin Diyarbakır'da düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi'nde Türkiye'nin bölgesel ve yerel meclisler ile yönetilmesini öngören "demokratik özerklik" modelinin savunulması kararlaştırıldı.
***
29 Ekim 2008
Öcalan'ın federasyon tezini öngören 2007 kongre kararları "Demokratik Özerklik Projesi" adı altında Türkçe, Kürtçe ve İngilizce kitapçık haline getirilip DTP tarafından meclis'te dağıtıldı.
***
4 Nisan 2009
DTP Grup Başkan vekili Selahattin Demirtaş, Güneydoğu için özerklik talep edeceklerini açıkladı.
***
31 Temmuz 2010
Tunceli'de konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir "özerklik" istedi.
***
21 Aralık 2010
Selahattin Demirtaş, "Bir halk olarak kürtlerin statüleri belirlenecekse onun da özerk bir yönetim statüsü ile yapılması gerektiğini" söyledi.
***
17 Mart 2011
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın sorunlarının demokratik özerklik ile çözüleceğini ileri sürdü.
***
21 Mart 2011
BDP'nin, Diyarbakır'da kurduğu demokratik çözüm çadırına, 'Anadilde eğitim', 'Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük', 'Demokratik Özerklik', 'Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması', 'PKK lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük', 'Koruculuk sisteminin kaldırılması' gibi 6 talebin yazılı olduğu afişler asıldı.
***
5 Mayıs 2011
Diyarbakır'da olağanüstü toplantı yapan Demokratik Toplum Kongresi sonuç bildirisinde; "Demokratik özerk kürdistan'ı inşa etme kararlılığımız ve saldırılar karşısında meşru direnişi örgütlemedeki ısrarımız devam edecek, büyüyecektir" beyanı yer aldı.
***
5 Haziran 2011
BDP Eş Başkan Yardımcısı Filiz Koçali "İki bölgeli bir Türkiye'ye rıza gösterin. Bir bölge özerk Kürdistan olur" açıklamasında bulundu.
***
7 Haziran 2011
Demirtaş, "Bölge meclisleri, yerinden yönetim, demokrasinin tek çaresidir. Her bölge, her il, kendi kendini yönetebilmelidir" dedi.
***
13 Temmuz 2011
Diyarbakır'da 13 Mehmetçiğin şehit düştüğü gün Demokratik Toplum Kongresi "Kürt halkı olarak demokratik özerkliğimizi ilan ediyoruz" dedi.
***
9 Aralık 2011
"AB, Türkiye ve Kürtler" konferansında konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş 'demokratik özerklik' talebini Brüksel'de yineledi.
***
15 Ekim 2012
Demirtaş, idari yapı olarak 15-20 özerk bölgenin olduğu bir Türkiye istediklerini, en azından "kürdistan" adı altında ayrı bir özerk bölge olmasını talep ettiklerini söyledi.
***
2 Aralık 2013
Demirtaş, "Özerk yönetim modeli bir seçenektir. Özerklik modelini konuşmak, tartışmak istiyoruz" dedi.
***
22 Şubat 2014
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, özerklik çalışmalarının yerel seçimlerden sonra hızlanacağını söyledi.
***
22 Aralık 2014
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Özerklik, bu toprakların yabancısı olduğu bir şey değil" dedi.
***
26 Aralık 2015
Demirtaş, "Artık gelecek yüzyılda bir Kürdistan gerçeği olacak. Özerk bölgeleri de olacak, belki devleti de olacak. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi bir irade olacaktır" dedi.
***
CHP ile yaptıkları istikşafi görüşmelerin provasını DTP-BDP-HDP ile yapan AKP, sanki yeni bir keşifte bulunmuş gibi veryansın etmeye başladı.
***
İyi de azizim, bölücüler ilk defa 26 Aralık 2015 tarihinde öz yönetimden bahsetmediler ki!
Bu şaşkınlığınız neden?
Bugünkü tavrınızı bundan önceki "özerklik", özyönetim", "kürdistan" açıklamalarında neden göstermediniz?
***
Görünen o ki, AKP ve HDP arasındaki gerilimi tırmandıran esas mesele "kaçak çay" mevzusu. Davutoğlu, Demirtaş'a sıra gecesinde görüşme teklif etmiş olsaydı "özyönetim" söylemlerine yine gözyumulurdu muhakkak. Hem de geçmişi yad etmiş olurlardı.
***
Her neyse...
Yeni yılda, kendisiyle çelişkiye düşmeyen bir hükümet görmek temennisiyle...
Makaleyi Hemen Yorumla |
Yorumlar Bu içeriğe henüz hiç yorum yapılmamış. |